Cumhuriyetimizin 100. Yılı Işığında, İSKİ’nin 90. Kuruluş Yıldönümü Coşkuyla Kutlandı!

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Işığında, İSKİ’nin 90. Kuruluş Yıldönümü Coşkuyla Kutlandı!

İSKİ’nin 90. Yılı kapsamında Yusuf Ziya Erdem Konferans Salonunda düzenlenen etkinlik ilgiyle karşılandı. Programa, İBB Başkan Vekili Akın Gürkan, İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Zeynep Neyza Akçabay, İSKİ Üst Yönetimi, RAO Trakya Belediyeler Birliği Genel sekreteri Prof. Dr Ivan Vırlyakov, Çırpan Belediye Başkanı İvaylo Kraçolo İSKİ Eski Genel Müdürlerinden Atom Damalı ve Selami Oğuz da katıldı. Akademik camiadan saygın isimlerin de ağırlandığı organizasyon, İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa’nın konuklarını makamında ağırlamasının ardından müzik dinletisi ve fotoğraf sergi alanı ziyareti ile devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla gösterime sunulan İSKİ’nin 90. Yılı belgeseli ise konukların büyük takdirini topladı.

İSKİ’nin 100. Yılını da Aynı Coşkuyla Birlikte Kutlayalım!

İSKİ’nin 90. Yıl Belgeseli’nin gösteriminin ardından duygularını dile getiren İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan: “Böylesine etkili bir belgeselden çıkarılması gereken en önemli sonuç, İSKİ başta olmak üzere Atatürk’ün millileştirme politikalarının Cumhuriyet’in kazanımlarına ne büyük katkılar sağladığını idrak edebilmektir.” dedi. İSKİ’nin son dönem çalışmalarını da takdir eden Özkan, “Cumhuriyet’imizin 100. Yılını kutlayacağımız gibi İSKİ’nin de 100. Yılını aynı coşkuyla birlikte kutlamayı temenni ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Atatürk’ün Mirasını Onurla Sürdürüyoruz!

Suyun yüzyıllar boyunca toplumlar üzerindeki yaşamsal önemini vurgulayan konuşmasında İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, İSKİ’nin 1933 yılında 2226 Sayılı kanunla Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulduğuna dikkat çekerek: “Bu kanunla kurulan İstanbul Sular İdaresi, belediyeye bağlı olmakla birlikte “hükmi şahsiyeti haiz hususi bir idare” olarak özerk bir yapıda teşkil edilmiştir. Yabancı imtiyazlı şirketlerin millileştirilmesinin ilk örneği olan İdaremiz bu yönüyle tarihi ve sembolik bir değere de sahiptir.” diye konuştu.

Kurumsal Hafızamızı Geleceğe Aktarıyoruz!

Gerek İSİ gerek İSKİ adıyla sayısız gelişmeler neticesinde İstanbul’a hizmet yolunda kazanılan deneyim ve hafızayı geleceğe taşımak için farklı yönetim dönemlerinde dört kez tarih çalışması yapıldığını aktaran Dr. Şafak Başa: “7. Genel Müdürümüz merhum Kerim Esmer tarafından kaleme alınan “Tarih Boyunca İstanbul Suları ve İstanbul Su ve Kanalizasyon Sorunu” isimli eser İSKİ’nin 50. Kuruluş yılına ithaf edilmiştir. Bu eser kurum tarihimizin ilk kitabi çalışmasıdır. Ayrıca İSKİ’nin kuruluşunun 60. Yılında ise Sayın Nurettin Sözen’in belediye başkanlığı döneminde, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı ile bir protokol imzalanarak yeni bir eser kazandırılması düşünülmüş, Prof. Dr. Burhan Oğuz tarafından kaleme alınan “Bizans’tan Günümüze İstanbul Suları” adlı kitabın hazırlık çalışmalarına başlanmıştır.” dedi.

2022 yılında teknolojik imkânlardan faydalanarak İSKİ Kronoloji uygulamasını web sitesi üzerinden devreye aldıklarını vurgulayan Başa sözlerini, “İSKİ’nin 90 yıllık serüveninde mihenk taşı olacak bir çalışmayı daha sizlerle buluşturmuş olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Büyük emekle ve titizlikle hazırlanan İSKİ 90. Yıl Belgeseli ile Cumhuriyet döneminden bugüne öne çıkan gelişmeleri dijital mecralar üzerinden de paydaşlarımıza ulaştırmayı planlıyoruz.” diye sürdürdü.

Yeşil İstanbul Mutlu İstanbul!

Konuşmasının sonunda ortaya koydukları projelerin gerçekleştirilebilmesini mümkün kılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ayrıca teşekkür eden Dr. Şafak Başa, “Sayın Başkanımızın Yeşil ve Yaşanabilir İstanbul vizyonu doğrultusunda, Cumhuriyet’imizin 100. yılına sayılı zaman kala İSKİ ailesi olarak söz konusu anlayışı güçlendirme ve daha da ileriye taşıma gayreti içerisinde olacağız” dedi.

Birçok akademisyeni ağırlayan programda RAO Trakya Belediyeler Birliği Genel sekreteri Prof. Dr. Ivan Vırlyakov, işbirliği içerisinde bulundukları İSKİ’nin bu özel günü münasebetiyle gerçekleştirdiği konuşmasının ardından, kardeş ülkeler ve şehirler olarak bulundukları dayanışmadan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Gülsüm Tanyeli su kültürü ve hafızası için Terkos Su Medeniyetleri Müzesi’nin önemine dikkat çekerken, Prof. Dr. Celal Şengör ise İSKİ’nin bilhassa tarihi ve kültürel çalışmalarını dikkatle takip ettiğini belirtti.

Program, İSKİ 90. Yıl belgeseline katkı sunan Dr. Atom Damalı, Selami Oğuz, Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Gülsüm Tanyeli, İBB-İSKİ Danışmanı Prof. Dr. Seval Sözen, Celal Kolay, İlhan Çeçen ve Ecem Doygun ile belgeselin yapımında emeği geçen yönetmen Mesut Gengeç ve ekibine plaket takdimi ile sona erdi.

İlgili Gönderiler

En Yeni Etkinlikler

Sitemiz en iyi hizmet için çerezler kullanmaktadır. Siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul ediyorsunuz. Daha fazla bilgi