İSKİ, İBB Ve İlçe Belediye Temsilcilerinin Katılımıyla Su Verimliliği Çalıştayı Gerçekleştirildi

İSKİ, İBB Ve İlçe Belediye Temsilcilerinin Katılımıyla Su Verimliliği Çalıştayı Gerçekleştirildi

İSKİ, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye temsilcilerinin katılımıyla kentteki mevcut su durumu ve suyun geleceğine dair projelerin konuşulduğu “Su Verimliliği Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı.

İSKİ Genel Müdürlüğü Merkez Binası Yusuf Ziya Erdem Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa yaptı. Başa, geçen senenin su kullanım rekorunun bu yıl şimdiden kırıldığını söyleyerek barajlardaki su oranının yüksekliği nedeniyle İstanbulluların rehavete kapılmaması gerektiğine dikkat çekti. Doç.Dr. Şafak Başa, “İstanbul’da inanılmaz derecede yüksek bir nüfus artışı var. 250 bin yabancı abonemiz oluştu, aynı hanede kalan kişi sayısını dört olarak kabul ettiğimiz bir milyon yeni kullanıcıdan söz etmiş oluyoruz. İstanbul’un çok ciddi şekilde su sorunu ve su maliyeti sorunu var. Ülkemizin gerçekleştirdiği altı milyar metreküp su tüketiminin bir milyar 117 milyon metreküpünü İSKİ kullanıyor. ‘Temiz Suyun Güvencesi’ olarak yatırımlarımızı gerçekleştiriyor, daha kaliteli bir yaşam için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Barajlardaki su oranı bizim birinci gündem maddemiz. Bu konuda sektördeki tüm paydaşlarla çalışmalar düzenliyoruz. Ne yaparsak yapalım kentteki su tüketimini düşüremiyoruz. Ek olarak döviz açısından da gelirimiz gittikçe azalmış durumda. Önceki yıllarda çeşitli sayılarda dolardan bahsederken şimdi sente düşmüş durumdayız. Bir metreküp su bir ton suya denk gelir. Dışarıda içtiğiniz bir kahvenin fiyatı, şu an bir ton sudan daha pahalı. Bu sürdürülebilir bir durum değil” dedi.

“Suyun dikkatli kullanımı için tüketim kademelerini devreye aldık” diyen Başa, karşılaşılan bir başka sorunun suyun tasarruflu kullanılmaması ve su kaçakları olduğunu söyledi. Doç.Dr. Şafak Başa sözlerine şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıllarda yüzde 22 oran ile başladığımız bu yolculuğumuzda oranı şimdiden yüzde 18,94’e gelmiş bulunuyoruz. Böylece 104 milyon metreküp civarında boşa giden yer altında kaybolan suyu kurtarmış olduk. Hedefimiz yüzde 15 su kayıp oranı. Geçtiğimiz yıl İstanbul’un en kurak zamanlarından biriydi, arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmalarla İstanbul’u susuz bırakmadık. Şu anki baraj doluluk oranı ideal olarak görülse de sonbahar ve kış yağışlarını tahmin edemiyoruz. Dolayısıyla oluşacak kötü bir durumda kentimiz için alarm çanları çalacak, işimiz çok daha zorlaşacak. İstanbul’un su tutma kapasitesi 800 milyon metreküp civarlarında. Melen Barajı’na bugün sahip olsaydık kapasitede bir milyonu aşmış olacaktık, bu anlamda baktığımızda Melen bizim ve kentimiz için bir sigorta işlevi görüyor. Belediyelerimizin çevre sulamalarında değişikliğe giderek suyun verimini artırdık. Ayrıca belediyelerimiz peyzaj ürünlerini daha az suya ihtiyaç duyan bitkilerle yaparsa çevreyi ve suyu korumada büyük bir yol alırız. Atık su arıtma tesislerimizde geri kazandığımız atık suları, sanayide, tesis ihtiyaçlarında ve park bahçe sulamalarında kullanılmasını sağlıyoruz. İBB ve ilçe belediyelerimizin sorumluluk alanında bulunan yeşil alanlarda karşılaşılan ihtiyaç dışı veya bozuk sulama sisteminden ötürü ilk olarak İSKİ suçlanıyor. Çalıştayımızın kentimizde karşılaştığımız tüm sorunlara çözüm olmasını diliyorum.”

İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa’nın konuşmasının ardından Abone İşlemleri ve Tarifeler Şube Müdürü Çetin Tatar “İklim Değişikliği Çerçevesinde Yeşil Alan Sulamalarında Su Yönetimi ”konulu bir sunum yaptı. Çalıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı’na bağlı müdürlüklerin yetkilileri ile ilçe belediyelerine bağlı park ve bahçeler müdürlüklerinin temsilcileriyle gerçekleştirilen grup çalışmaları ve karşılıklı görüş alışverişleriyle tamamlandı.

İlgili Gönderiler

En Yeni Etkinlikler

Sitemiz en iyi hizmet için çerezler kullanmaktadır. Siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul ediyorsunuz. Daha fazla bilgi