İSKİ, Hollanda Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu ve NIT (Hollanda Araştırma Enstitüsü) tarafından “Su Mirası Sempozyumu” gerçekleştirildi. Hollanda Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu ev sahipliğinde yapılan sempozyumda su yönetimi konusunda karşılıklı bilgi ve tecrübeler paylaşıldı.
Sempozyumun açılış konuşmalarını İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak BAŞA, Hollanda Krallığı İstanbul Başkonsolosu Arjen UIJTERLINDE ve Hollanda Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fokke GERRITSEN yaptı.
Doç. Dr. Şafak BAŞA açılış konuşmasında su yönetimi konusunda hem İstanbul hem de Hollanda’da önemli çalışmalar yapıldığına dikkat çekti. Her iki şehrin de suyun kontrol altında tutulması, taşkın önleme ve altyapı projeleri üzerinde çalıştığını belirten Başa, “İçme suyu kaynaklarının korunması ve temiz kalması için sıkı denetimler yapılıyor, atık suların arıtılması sağlanarak çevresel etkilere karşı önlem alınıyor. Büyük miktarlarda kaynak ayırarak su ile ilgili projelere yatırım yapılıyor. Her iki şehir de içme suyu, atık su ve çevre yatırımları ile daha güvenli bir yaşam alanı hedefliyor. Bu ortak noktalar sayesinde iş birliği olanaklarının artarak devam etmesi ve karşılıklı teknik destek verilmesi sağlanabilir. Suların korunması ve etkin kullanıma yönelik projeler hayata geçirilebilir.” dedi.
Hollanda Krallığı İstanbul Başkonsolosu Arjen UIJTERLINDE ise konuşulacak tüm konuların suyun önemini anlamada etkili olacağını söyledi. Ayrıca iklim değişikliğinden etkilenen şehirlerde su kullanımının arttığını belirten UIJTERLINDE, “İstanbul ve Hollanda’daki örnekleri inceleyerek referans noktalarını belirleyelim. Su mirası çok önemli bir konu olduğundan üzerinde çalışalım. Bugün burada çok değerli konuklarımız olacak. Hollanda ve Türkiye arasındaki Dostluk Anlaşması’nın 100. yılı kapsamında düzenlenen bu özel etkinlik için Hollanda Araştırma Enstitüsü ve İSKİ’de görev alan bütün çalışanlara çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Hollanda Araştırma Enstitüsü (NIT) Direktörü Dr. Fokke GERRITSEN de “Araştırmalarımız hayranlıkla başladı. İstanbul’da yaşayan herkes anıtları (Tarihi su yapılarını) görüyor. Bu hayranlık, bilgi ve bilimsel çalışmalara dönüştü. Hollanda Araştırma Enstitüsü bilimsel bir araştırma kurulu. Bütün projeler zaman ve ilgi gerektiriyor. Su mirasıyla ilgili yürüttüğümüz bütün çalışmalarda sürecin başından beri iş birliği yaptığımız hocalarımız var. Bugüne kadar yapmadığımız bir şey daha var. Devlet kurumlarıyla iş birliği yapmak. Bugün bunun ilk adımını atarak İSKİ ile iş birliği gerçekleştiriyoruz. İSKİ, suyun güvenli bir şekilde teminini sağlayan değerli bir kurum.” dedi.
Sempozyumun devamında akademisyenler ve alanında uzman isimlerin katılımıyla “Amsterdam’da Suyun Geçmişi, Bugünü ve Geleceği: Su Mirası Gelecekteki Zorluklarla Başa Çıkmada Bize Nasıl Yardım Edebilir?”, “Kültür ve Mirası Geliştirmek için Su Yönetiminde Kapsayıcı Karar Alma”, “İstanbul’da Tarihi Su Yapıları Nasıl Yaşatılıyor?”, “Halkın İstanbul’un Su Mirasına Katılımı için Öneriler”, “Tarihi Su Yapılarının Tanıtımı, Halka Yönelik Etkinlikler” adlı sunumlar ve “Su Mirası, Su Kaynaklarının Geleceği için Nasıl Bir Rol Oynayabilir?” başlıklı panel düzenlendi.